maanantai 27. tammikuuta 2014

Hissukseen

Paljon olisi monenlaista kommentoitavaa uutisrintamalla mutta viime päivät ovat menneet osin krapulassa, ja osin autoon tehtäviä hankintoja mietiskellessä.

Odottelen tässä jo kevään budjettiriihen uutisointia ja ennen kaikkea uusia veronkorotuksia, joista nyt on kuulunut vain huhuja. Aamun radiouutisissa kerrottiin, että tietoja "rakenneuudistuksista ja veronkorotuksista" sekä muista erilaisista "eheyttämis-" ja mitä näitä nyt onkaan -projekteista, saadaan maaliskuussa.

Alvin korotus on hyvällä  kärkisijalla omassa veikkauslistassani ja alennetut alvitkin varmaan nousevat, kuten tänäänkin huhuiltiin. Lisäksi ennustan vuodelle 2015 jonkinmoista polttoaineveron korotusta, ihan perinteen vuoksi.

Itse siirrän autoon liittyvät hankintani tänäkin vuonna Viroon, koska menoja on tiedossa jokatapauksessa yli 1000 eurolla aivan sama mistä ne hankinnat tekee. Siellä nyt vain saa samalla rahalla enemmän. Sitäkin tärkeämpää on periaatteellinen puoli: olla rahoittamatta tätä vastuunkantotoimintaa täällä Suomessa.

Vinkkinä "etelänmatkaa" suunnitteleville tuli mieleen tästä kirjoituksesta, että käykääpä Virossa joskus myös apteekissa. Vaikka ihan vaan ihmettelemässä miten 10 särkylääketablettia ei maksakaan 2 euroa vaan saat niitä kahdella eurolla vaikka 40 kappaletta. Ainakin Kristine-keskuksen yhdestä apteekista löytyi monenlaista pientä ns. nuhaan ja särkyyn: nenäsuihkeita kolmella eurolla, vitamiineja järkihintaan, särkylääkkeitä ja mitä niitä on kaikenlaisia poretabletteja, jotka täällä maksaa kybän. Ostin pienen kassillisen kaikenlaista ja lasku oli alle 20 euroa. Kokeilkaapa!

Autonhuoltoa ajatellen kannattaa kuuklata oman auton merkki ja kirjoittaa perään "tallinn". Merkkikorjaamot ovat muutaman kilsan päässä satamasta, ajoaikaa noin parikytä minsaa ja työtunnin hinta noin nelisenkymppiä. Yleiskorjaamoilla tietty sitäkin halvempi. Osat kokemukseni mukaan melko samanhintaisia tai noin 20 pinnaa halvempia. Palvelu ollut erinomaista muutaman käynnin ja parin eri korjaamon perusteella.

Japsimerkeillä ollut monesti hyviä kampanjoita varaosista. Itse vaihdatin esim. jarrupalat ja levyt merkkiliikkeessä hintaan 200 euroa. Hyvät osat maksavat täällä helposti melkein saman ja työt joutuu ähisemään itse siihen päälle. No, tämä on tällaista suuntaa antavaa, tietenkin. Toki jotain kiinanpeltia saa jarrulevyiksi aika halvalla täältäkin, mutta ei nyt tartuta siihen, kun puhutaan oikeista autoista ja oikeista osista.

Huonoja puolia laivamatkaamisessa on, etteivät laivayhtiöt tyhmiä ole. Hinnat ovat mielestäni nousseet vuoden aikana melkolailla. Auton vienti + ukko mukaan maksaa monesti jo noin satasen, vaikka hyviä kampanjoita on liikkeellä jos niitä jaksaa seurailla.

Maksellaan  - vielä perse kestää.

Mutta ei se enää kovin kauan kestä. Sitten laitan työhanskat nurkkaan, myyn kämpän ja juopottelen niin kauan, että kyllästyn siihen.

Muut saa maksella.

Downshiftaus onkin aina jotenkin kiinnostanut.

hm-downshift

2 kommenttia:

 1. Saa nähdä, että "oppivatkohan ne koskaan"? Uusien autojen myynti sakkasi ja enkä tiedä paljonko jäi viime vuonna verot budjetoidusta?
  Väittäsin, että tämä nykyinen päästöperustainen käyttömaksu on vähentänyt sekä polttoaineesta, että ao. maksusta saatavien verojen määrää myös siitä lähtien kun tämä(kin) paskalaki otettiin käyttöön? Tilastot löytyy aivan varmasti, mutta en yksinkertaisesti jaksa alkaa "pläräämään" "meno- ja tuloarvioita"! Pääasia kuitenkin on, että hallinnosta ei tingitä, mielellään kasvatetaan sitä lisää ja annetaan rahaa (lainaksi) sitä enemmän tarvitseville Välimeren seudulle, niin ja ilmastonmuutoksen torjuntaan!
  Olen Tikka samaa mieltä siitä, että alv(it) (vai onko Alvit linnassa?) se (ne) nousee(vat) ja tulee vielä tämä + 2% lisää palkkaveroihin, jos ei sitä Jutan porkkanaa ala kohta näkymään!

  VastaaPoista
 2. Danke fyr komment!
  Jäihän se autoveronkorotuksen tuotto miljoonia Jutan haaveilemista summista. ja hyvä niin. helvetti tätä maksamista kannata enää jatkaa.
  Suunnittelin jo sellaista "En osta autoa vuonna 2015"-Feispuuk-kampanjaa, jonne ihmiset liittyisivät ja samalla sitoutuisivat olemaan ostamatta autoa ensi vuonna. Jos on pakkorako ostaisimme vain <2000 euron rassin väliajalle.

  ansiotuloverotusta voi aina säätää ylöspäin, ei jengi edes tajua kun se on nyt jo pilkottu useampaan erilaiseen maksuun. Pienituloisenkin liksasta häviää helposti neljäsosa hittoon palkkapäivänä, itelläin taitaa jo mennä kolmaosa kohta. huh huh.

  Sitä jäin miettimään onko tässä kyöstillä ideana että jos jotain ei veroteta 24 pinnaa vaan vaikka 10 on tuo "erotus" tukea? http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2014/01/27/vmn-pekkarinen-yleinen-arvonlisavero-pysynee-ennallaan-ensi-vuonna/20141281/12
  Voiko kyösti olla noin pihalla, voiko?

  VastaaPoista