"Kaksilapsinen perhe saa työmarkkinatukea, asumistukea ja lapsilisiä kuukausittain 1 577 euroa. Lisäksi perhe saa toimeentulotukea reilut 700 euroa."
ja
"Niina, 25, jäi työttömäksi siivoojan työstä joulukuussa. Niinan hitsaajamies on ollut työttömänä jo neljä vuotta."
Työttömillä on aika kovat tulot. Tässä tuntee itsensä aika köyhäksi, kun puskee 40 tuntista viikkoa eikä tuo palkkakaan ole ihan vielä wahlroos-osastolla.
Antakaas kun minäkin kerron vähävaraisesta perheestä.
Olen välillä ihmetellyt, kuinka omat vanhempani pärjäsivät. Tulot olivat pienet varmasti sen ajan Suomessa tehdastyöläisillä. Isäukko ajoi useamman talven mopolla töihin ja matkaa oli Google Mapsilla nyt mitaten 25 kilometriä. Auto tuli jossain vaiheessa. Se oli tietenkin Ford Escort, tuo oman aikansa hieno kulkupeli.
Kun tässä nyt muistelemaan lähdettiin, niin tulee mieleen sekin, että eihän meillä ollut siinä pikkukylän pankin yläkerrassa vaatimattomassa huoneessa asuessa edes puhelinta. Viereisessä talossa oli kyläkauppa, ja sieltä pystyi soittamaan. Posti haettiin laatikosta noin kilometrin päästä.
Näin jälkeen päin ajatellen ihmeellisintä ehkä on, että meillä ei "pankkitalossa", joksi sitä kutsuttiin, ollut juoksevaa vettä. Vesi tuli kaivosta, eikä minulla ole aavistustakaan enää mistä se vesi talvella tuli. Kaivosta varmaan, eihän ne talvella jäädy. Ainakaan meidän kaivo ei muistaakseni jäätynyt. Kaivoon laitettiin "sydänvettä" pumpun pienestä reiästä, mikä pikkupojasta oli jännittävää touhua.
Kaivolle oli matkaa talolta ehkä parikymmentä metriä. Muistan itsekin kantaneeni useamman sankollisen, tai korvollisen, vettä sieltä sisään.
Katiska meillä oli lähellä olevassa järvessä. Minusta on valokuvakin pikkupoikana muutaman kilon hauen kanssa.
En nyt millään muista miksi kutsuimme sellaista tiskipöydän näköistä laitetta, jossa oli allas ja sen allas sanko, jonne jätevesi sitten valui.
Pihapiiriin kuului aittarakennus, jonka toisessa päässä oli sauna ja toiseessa päässä huussi. Keskellä oli jonkinlainen varasto polttopuille. Sauna oli lapsen mielestä jännittävän hämärä paikka isoine vesiastioineen ja muuripatoineen. Talvella saunottiin kerran pari viikossa, ja kesällä useamminkin. Suihkua ei ollut ollenkaan, mikä on nyt lähes käsittämätöntä. Sähköt meillä asunnossa oli, oli jääkaappi ja pieni hella. Telkkaria en muista olleen.
Tällaisista oloista minä olen maailmalle ponnistanut, vaikka alku oli mitä oli, noin aineellista hyvinvointia ajatellen. Siipeni ottivat sen verran ilmaa alleen, että olen pärjännyt omillani. Jossain vaiheessa lapsuutta muutimme "kylälle"; oikein uuteen rivitalohuoneistoon. Oli sauna, suihku, kaikki sen ajan hienoudet.
Mikäkö on tarinan opetus, tai tarkoitus? Se, että köyhyys on suhteellista, eikä köyhä tai vaatimattomissa oloissa elävä välttämättä "kärsi" siitä itse. Jututin vanhempiani näistä ajoista jokunen viikko sitten. Työhön aina uskoneilla ihmisillä oli selkeä ja hieno ajatus tuosta elämänvaiheesta.
"oli työtä sen verran että ruokaa sai ja illalla hyvin nukutti. Niin sitä elettiin ja tyytyväisiä oltiin, koska työtä oli, eikä sitä paljoa muuta osannut kaivata". Nämä ovat äitini sanoja. Äiti teki työtä noin 50 vuotta enkä muista koskaan valituksen sanaa kuulleeni. Vaatimaton kansanihminen viimeisen päälle. Samoin isäni; kova usko työhön ja siihen, että on selviydyttävä itse. Vanhempani ovat todella kurjista oloista, jos asiaa nyt haluaa peilata nykyhetkeen. Äitini on nähnyt nälkää niin, että ruuaksi on hetkittäin ollut vain särkiä lähilammesta. Isälläni ei ole edes omia kenkiä ollut vaan ne saatu sisaruksilta. Nämä asiat ovat siis tapahtuneet vuosikymmeniä sitten. Omat muistoni ovat 70-80 -luvuilta.
Ei köyhyys tai vaatimattomat olosuhteet tee ihmisestä katkeraa, varasta, kateellista tai oikeastaan mitään muutakaan. Köyhyyden syyttäminen ja sen tekosyynä muilta riistämiseen käyttäminen ovat jotain aivan muuta kuin normaalia tavalliselle ihmiselle.
Jos menneinä vuosikymmeninä jotain tukia meilä yhteiskunnalta olikin, ei niistä ainakaan minun kuullen ole koskaan puhuttu.
Tässä pieni tarina siitä miten lapsiperhe eleli aikoinaan vaatimattomasti. Ja ne matkat, joista Iltiskin kertoo, suuntautuivat tosiaan marjametsään. Eikä niitä reissuja ollut yksi vuoteen vaan suunnilleen yksi viikkoon kesäkaudella. Mustikkaa, puolukkaa, lakkoja, sieniä, karpaloita... monenlaista olen poiminut omin pikku kätösin soilla ja saloilla.
Kovalla työllä vanhempani saivat maksettua omistusasunnon, kesämökin ja autokin on. Isäukko osti kai "kostoksi maailmalle" vanhoilla päivillään moottoripyörän. Ehkä sen verran oli jäänyt nuorena toteutumaton unelma kuitenkin mielen perukoita kaivelemaan. Pyörän tosiaan osti.
Omilla rahoillaan.