tiistai 8. lokakuuta 2013

Kevyt sanktiointi eli kuinka Merja rankaisee

Merja, minulle kävi tänään vahinko. Ajoin nimittäin suojatien yli pysähtymättä siinä edessä, vaikka oikealla kaistalla oli auto pysähtyneenä juuri klassiseen tapaan suojatien eteen. Tiedän, että haluat rankaista minua, sillä sinä kerrot siitä tv:ssä ja uutisissa.

Kenellekään ei tapahtunut mitään vahinkoja, jos mukaan ei lasketa sitä, että oikeamielisyys karisi maailmasta pieneltä osin.

Tiedän, että tein väärin, koska en noudattanut sääntöä, jota itsekin pidän varsin järkevänä. Keskittymiseni herpaantui sekunniksi tai pariksi. Sinussa ja minussa on, Merja, muutamia eroja. Ilmeisimpiä niistä ei varmaan tarvitse luetella mutta pari eroa voidaan mainita:

- sinä pyrit täydelliseen maailmaan. Täydellisessä maailmassa ei tapahdu vahinkoja eivätkä ihmiset tee virheitä tai jos tekevät, niistä seuraa rangaistus. Sinä olet vasemmistolainen mutta eipä juuri muut täydellisyyttä tavoittelekaan.

-minä en pyri täydelliseen maailmaan, koska sellaista ei ole eikä tule. Tosielämässä vahinkoja tapahtuu. Ne voivat joskus olla hyvinkin ikäviä ja aiheuttaa inhimillistä kärsimystä, mutta niiden kanssa meidän on vain elettävä. Jos ihan rehellinen olen, en tiedä miksi vahingosta pitäisi rangaista oikeastaan koskaan.

-sinä et aja autolla. Sinä istut taksin tai ministeriauton takapenkillä. Et ole ehkä koskaan ajanutkaan autolla, joten et oikeastaan tiedä millaista se on. Kuulin jostain, ettei sinulla ole ajokorttia. Tieto voi olla väärä.

-minä ajan paljon autolla. Se on pääasiallinen kulkuvälineeni ja sitä se on ollut oikeastaan koko aikuisiän. Kuljetan sillä itseäni, tavaroita, lemmikkieläimiä, ystäviä, sukulaisia ja kerran otin liftarinkin kyytiin. Kuljen autolla kesät ja talvet, yöt, päivät, lumessa, sateessa, jäisellä tiellä ja mökkiteillä, säässä kuin säässä. Teen  vuorokauden aikana useita erilaisia "ajosuoritteita", joskus ex tempore, joskus suunnitellusti ja joskus muuten vaan.  Puhumme tuhansista ajotunneista ja riittävästä määrästä ajokilometrejä Suomessa sekä ulkomailla. Ja tiedätkö mitä, Merja: vahinkoja tapahtuu. Kukaan ei ole koko ajan parhaimmillaan, en minä etkä sinä. Me ihmiset teemme virheitä, halusimme tai emme.

Tästä maasta on muokattu vuosikymmeniä sellaista kuin sinä ja kaverisi, sekä teitä ennen täällä sählänneet ihmiset ovat halunneet. Minulta ei ole kysytty mitään. Minulla ei ole vaikutusvaltaa niin kuin sinulla. Ja vaikka olisi, en keksisi sinulle uusia rangaistuksia ja maksuja.

Yleisesti ottaen ajotyylini on kuin vanhalla nunnalla. Kai nunnallekin voi vahinko sattua?

Tänään matkaamme siitä mihin eilen jäimme, eli Paciuksenkadulta, Eläintarhan Nesteelle. Läpi "ruuhkaisen" Tukholmankadun.





2 kommenttia:

  1. Hauska video. Kivan näköinen dooris sipsuttaa suojatien yli siinä Tukholmankadun ja Manskun risteyksessä.

    Minkä merkkinen kamera sulla siinä ikkunalla on, mistä ostit ja mitä maksoi? Pitää hankkia ittelle ja. Tulee kuvaamisen arvoisia tilanteita silloin tällöin.

    VastaaPoista
  2. Jotenki arvasin että huomaat ton daamin. Itsekin piti hieman päätää kääntää... kesällähän kamerat on parhaimmillaan kun mekot hulmuavat tuulessa.

    Laitanpa sulle sähköpostia tosta kameraprojektista.

    VastaaPoista