maanantai 14. lokakuuta 2013

Tervist

Ihminen piristyy, kun vaihtaa välillä hieman maisemaa. Käväisin perinteiseen tyyliini syksyisellä Viron reissullani. Pääteeman ollessa - kuten aina- auton huolto merkkiliikkeessä. Palvelun tasoa voi vain ihmetellä vuodesta toiseen. Jos nyt euromääriä halutaan ilmoille saattaa, niin sama huolto on täällä satoja euroja kalliimpi, mikä johtuu varmasti työn hinnasta mutta ehkä joistain muistakin asioista. Yksi v-kirjaimella alkava sana tuleekin heti mieleeni.

Tärkeintä tietenkin on, ettei näistä retkistä mene oikeastaan euroakaan Jutan ja Oikeamielisten rahakirstuun, josta sitten jaetaan rahaa miten sattuu, kenelle sattuu ja useimmiten niille, joille sitä vähiten tarvitsisi jakaa.

Viron ja Baltian hienoimpia puolia on hankalasti määriteltävä "tekemisen meininki", pienten yritysten ja ruokapaikkojen monimuotoisuus, asiakaspalvelun taso ja katukuvasta täysin puuttuva monikulttuuri sen tutuissa ilmenemismuodoissaan. Valitettavasti suomalaiset ketjuliikkeet ovat löytäneet sinnekin. Karmeimpana esimerkkinä "poonusta" jakava S-ryhmä. Hyi helv...

Sattumalta huomasin siellä telkkaria katsellessani, että maassahan on vaalit. Nähtävästi kuntavaalit, mikäli oikein ymmärsin. Näin nimittäin tv:ssä paikallisen sosiaalidemokraattipuolueen vaalimainoksen, jossa mustaan pukuun pukeutunut, puhuva miehen pää lupaili kansalle työtä, yhteistä hyvää, tasapuolisuutta ja melko varmasti monille suomalaisille tuttua oikeudenmukaisuutta. Tai niin minä ainakin mainoksen viestin tulkitsin. "Teemme yhdessä paremman Viron", kuten mies tuntui sanovan. Näin varmasti on. Odottakaa vaan, virolaiset, että pääsette nauttimaan tästä sosiaalidemokratiasta täysin rinnoin. Niin mekin täällä Suomessa teemme, ihan jokainen.

Õlu on vielä järkevässä hinnassa mutta en minä sitä sieltä lavakaupalla kanna. Jos rehellinen olen, nostin auton perälle vain 5 tölkkiä tällä kertaa. Tuopin hinta kulmakuppilassa oli noin 2,60 euroa. Minusta se on kohtuullista.

Virolaisia voi pitää kaukaa viisaina: viron kielen sana hallitus tarkoittaa hometta.

Kippis sille!

Kuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti