lauantai 19. lokakuuta 2013

Isona meistä kaikista tulee eläkeläisiä

Etelä-Suomen sanomat tietää kertoa, että alle kolmekymppisten eläkeläisten määrä on noussut viime vuosina. No mikäpä siinä: hullu töitä tekee ja niin edelleen.

Jos vakavammin ajatellaan, ainakin minusta tuntuu erikoiselta, että näin pienessä maassa olisi joka vuosi rapiat 13 000 niin sairasta nuorta ihmistä, ettei heistä enää työelämään ole.

Väkisinkin tulee mieleen nykyajan muotitermit masennus ja ahdistus. Itsekin ne kokeneena tiedän, että ei siitä helposti ylös nousta mutta että näissä määrin jo eläkkeelle vuosittain... Urbaanit legendat toki kertovat, että kulmahousut ovat kaikki eläkeläisiä jo teini-ikäisinä, samoin monet saharaneteläpuoleisenafrikanmuslimit (eufemismi. ennen pelättiin karhua ja nimiä oli sitä myöten monia, nyt pelätään Isoveljeä) mutta heitä nyt ei sentään noin paljoa ole, eihän.

Yksi kaverini sairastui skitsofreniaan kolmenkympin tietämillä eikä mielestäni ole millään tapaa työkykyinen tällä hetkellä. Hän on alle 40-vuotias vielä ja ulee todella huonosti toimeen niin taloudellisesti kuin muutenkin. Omituinen sairaus tuo skitsofrenia, koska se muutti ennen niin iloisen ja reippaan ihmisen pelokkaaksi ja araksi. Siinä meni oikeastaan kaikki kaverit ja ihmissuhteetkin hänellä, mitä en sinänsä ihmettele.

Sairaan kanssa "hengailu" ei ole helppoa. Minä ainakin olen sen kokenut vaikeaksi. Käymme joskus kävelyllä tai syömässä mutta suoraan sanoen ei se mitenkään erityisen mukavaa yhdessäoloa ole. Ei ole enää niin paljoa juteltavaa ja vaikkakin sairas on sama ihminen yhä, hän ei sitä kuitenkaan ole.  Raskasta se on mutta kai tässä on sen verran kiltti, että yrittää edes jotenkin auttaa toista. En todella tiedä miksi hänelle ei myönnetä työkyvyttömyyseläkettä tai vastaavaa. Voi tosin olla ettei hän haluakaan.

Sivumennen sanoen yksi sosiaalivaltio-Suomen erikoisemmista piirteistä on, että tänne voi muuttaa eläkeläiseksi. Kuten tiedämme, on sosiaalivaltio laajenevaa ja paisuvaa  lajia eikä sen laajenemista pitele valtioiden rajat, koska ne eivät pitele muuttolintujakaan.

Mielenkiintoista kaikenkaikkiaan tämä eläkeläismeininki. Asiasta olisi mukava lukea enemmänkin. En kaipaa eläkkeelle itse. Järjestelmää tuskin on olemassa nykymuodosaan kun olen itse yli 60-vuotias.  Nautin kyllä nykyisestä työstäni:työporukka on hyvä, palkkakin on ok, muutkin ehdot pitkälti kohdillaan mutta kuten työkaverin kanssa tällä viikolla lounaalle pohdimme: "jos olis muutama miljoona niin saattaisin minä jotain kiinnostavampaakin tekemistä keksiä".

Esimerkiksi vaikka matkustaa jonnekin lämpimään testaamaan, milloin alan kaivata takaisin sosiaalivaltion hellään huomaan maksamaan käyttövoimaveroa ja muita maksuja. Uusimman diesel-maksulipun sain eilen. Kiitos siitä. Oikeudenmukaisuutta ei voi estää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti