Joskus kieltämättä tulee mieleeni ajatus, että millainen Suomi mahtaisi ollakaan, jos Stalin olisi aikanaan onnistunut tavoitteissaan. Vaihtoehtohistoriaa on hauska pohdiskella. Ruumiita olisi tullut, mutta tuli niitä joka tapauksessa liikaa. Joku voisi sanoa jopa että täysin turhaan, näin jälkeenpäin ajatellen.
Olisiko tilanne nyt huonompi vai peräti parempi.. tai niinköhän nykytilanne olisi vähemmän sosialistisempi jos Itä-Euroopan maiden tapaan Suomikin olisi 90-luvulla päässyt irti sossuilun kahleista. Tuskin sentään olisi.
Tai ehkä näin pessimistisenä maanantai-illan ajatuksena vain on vaikea käsittää onko täällä pakko ryssiä ihan kaikki asiat vuoron perään.
Enkä edes kysy mitä viherpiipertäjä tekee Eduskunnan ympäristö- ja liikennevaliokunnassa.
Olet sama vieras jonka olet ehkä huomannut Kumitontun blogissa.
VastaaPoistaNykyään taitaa olla niin että entiset neuvostotasavallat ja entiset Varsovan liton jäsenet ovat vähemmän sosialistisia maita kuin ne Euroopan maat joita kylmän sodan aikana nimitettiin länsimaiksi. Entisissä neuvostotasavalloissa ja entisissä Varsovan liiton maissa on kokemusta siitä miten sosialismi ja kommunismi toimii. Ei niillä ole sosialismista eikä kommunismista illuusiota eikä toiveajattelua eikä haavekuvia niinkuin länsieurooppalaisilla punavihreillä/vihervasemmistolla ja akateemisella/kulttuurivasemmistolla on edelleen.
Kylmän sodan aikana neuvostotasavaltoihin ja Varsovan liiton maihin ei pyrkinyt sosiaalimamuja eikä sinne niitä hankittukaan. Ainoat ulkkarit olivat neuvostoystävällisten kehitysmaiden eliititien kakaroita joille tarjottiin yliopisto-opetusta tai sotilaskoulutusta ja he palasivat kotiin. Jos esim. vertaa entisen DDR:n aluetta entiseen "Länsi-Saksaan" niin entisen DDR:n alueella ei ole kovin montaa turkkilaista, ei edes Dresdenissä tai Leipzigissa. Turkkilaisia meni Länsi-Berliiniin joka oli DDR:n enklaavi mutta ei DDR:n puolelle.
Entisissä neuvostotasavalloissa ja entisissä Varsovan liiton maissa on kevyet tuloverot ja yritysverot. Näin julkishallinto ei saa liikaa tuloja joten sen täytyy tarkemmin harkita mitä se aikoo tehdä. Näin se ei voi erityisemmin harrastaa mokutusta, ilmastohumppaa eikä muuta moraalista pätemistä ja jeesustelua. Ei niissä maissa myöskään sikäläiset parlamenttipuolueet ole erityisen innostueita mokuilusta muutenkaan. Voi vaikka katsoa mikä on Viron Riigikogun kokoonpano.
Vaikka monet noista ovat nykyisin EU:n jäseniä niin niillä on omat valuutat eivätkä osallistu tukipaketteihin. Pelättiin että niiden liittyminen EU:hun 2004 ja 2007 tekisi niistä rahareikiä, mutta eivät ne ole olleet Kreikan ja Espanjan tapaisten tukipakettien kohteina. Tietääkseni.
Nuo maat ovat allekirjoittaneet samat kansainväliset sopimukset ja "kansainväliset sopimukset" kuin Suomikin on. Tästä huolimatta niihin ei hakeudu kummoisemmin pakolaisia, turvapaikanhakijoita, toissijaista suojelua hakevia, eikä semmoisia huijareita jotka väittävät olevansa edellä mainittuja. Sosiaalimamuja ei myöskään noutamalla noudeta niihin. Niissä maissa ulkomaalaiselle ei makseta kummoista tukirahaa, tai ei makseta mitään. Muutenkaan niissä ei jaella ihmeempiä tukia edes omille kansalaisilleen. Kunnan vuokra-asuntoakaan ei varmaan tarjota. Niiden asenne on että jos tulet niin olet täällä omalla vastuullasi. Niissä harjoitetaan nuivaa ulkomaalaispolitiikkaa mutta en ole kuullut että esim. Liettuaa tai Tsekkiä vastaan olisi suunnattu jotain julkilausumia, vastalauseita, pakotteita tai boikotteja.
Lisäksi nuo maat lienevät Israel-myönteisempiä kuin "vanhat" länsimaat.
Tämä mitä kirjoitan, on mutuilua mutta ehkä tämä on paljolti paikkansa pitävää.
Kiitos Vieras kattavasta kommentista.
VastaaPoistaTämä on ollut niin karmea uutispäivä että en tiedä jaksanko enää uskoa järjen voittoon. Vaikeaksi se käy joka päivä. Toisaalta, kuten monesti on todettu eri blogeissa, ehkä se kunnon rysäys tästä syöksykierteestä toisi uuden alun.
Itsekin olen ihmetellyt että pitääkö tässä tosissaan toivoa että tulisi talousromahdus jolloin voisi olettaa että tälllöin mokutuksesta ja ilmastohumpasta pääsisi eroon.
VastaaPoistaYksilötasolla talousromahduksen seurauksia voi vaimentaa sillä jos on jotain sukanvarressa pahan päivän varalle. Jos on velaton niin se on hyvä alku. Sitten jos on tuon päälle rahasäästöjä, kiinteää omaisuutta, arvotavaroita, jne., tai vaikka perintö, kuten maatila jolla voi kasvattaa vaikka possuja. Possun voi ainakin syödä jos ei kaupoissa ole ruokaa.
ostin joku aika takaperin asunnon. Ei se ole enää vuosiin tuntunut kovin hyvältä ratkaisulta mutta silloin touhu näytti valoisalta.
VastaaPoistaNyt mietin sen myymistä ja velkojen kuittaamista kerralla pois. Just sen takia että jos systeemi leviää käsiin, mitä tässä kohta jo toivookin,
niin ei putoaisi niin perkuleen korkeelta. Jos nuo satelliittipaikannukset autoiluun toteutuvat, muutan melko varmasti pois
Suomesta, riippuen vähän missä silloin asun ja mitä teen. Minusta tämä homma on nykymuodossaan omalta kohdaltani nähty, evvk.
Mutta katotaan nyt miten äijän käy.