torstai 22. toukokuuta 2014

Lumelle laskeutunut noki

Olen itsekin jo vuosien varrella ennustanut hiilidioksiidille vihan kohteena erilaisia korvaajia tai paremminkin seuraajia. Hiilidioksiidi on jo nähty, se on last season, ja joka pojalla on hiilet olkapäissä, joka pojalla on hiilet kantapäissä... ja sitä myöten joka puolella. Jokaisella meistä on pieni hiilijalanjälkikin.Lexalla etenkin. Kuinka herttaista se onkaan. Voit laskea oman jalanjälkesi erilaisella laskurilla ja pienentää sitä fillaroimalla - niin tullaan Hyväksi Ihmiseksi.

No eipä hätää. Vihan prinssi on syntynyt: noki. Hiilidioksiidia on harva nähnyt mutta noki on varmaan kaikille tuttu. Se on kyllä aidosti veemäinen kaveri. Helsingissäkin ikkunoiden välit ja ikkunalaudat täytyy vuositasolla tuosta Saatanan Penikasta puhdistaa. Maakunnista en muistaa omaa kokemusta tästä. Eipä asiaa tullut ajateltua silloin ainakaan.

Helsingissä tietysti on paljon busseja, ne nokeavat ja haisevat. Tottakai muutkin moottorikäyttöiset ajoneuvot tuovat oman lisänsä tähän keitokseen. Ja ne omakotiasujat, voi teitä: te poltatte niitä viattomien puiden pieniä lehtiä syksyllä, ettekä mieti miltä puusta tuntuu. Ei edes siilille jää pesää kun kaikki pitää polttaa. Sitten se lehtikasa käryää siinä pihalla mustaa savua... Onneksi teille on tulossa kunnolla lisää maksuja! Pilaatte koko maailman, koska makkaraakin saatatte grillata puugrillissä.

Muuttakaa tänne Helsinginniemelle betonibunkkeriin, jossa on tilava hiilineutraali fillarikellari ( ne missään kellareissa enää ole, katsokaa vaikka Teollisuuskadulla upeaa pyörävarastoa katutasossa. Kattokorkeus useita metrejä, ovi suoraan kadulle -  isolla ikkunalla varustettu tila.) "Miks pyörättömät joutuu maksaan niinku pyöräilijoiden fillarivarastoista-hä?"

Laittaisin kuuklemäpsistä kuvan, mutta talo nousi niin nopeasti, ettei Googlen kuvat ovat jo vanhentuneita siltä osin.

Tuo Hanasaaren hiilivoimala ei "varmana" nokea yhtään,  koska se on Hyvää Energiaa. Hyvä Energia tuodaan ulkomailta, siis se kivihiili. Paha Kotimainen Ydinvoima saastuttaa ja tappaa, minkä varmaan kaikki jo tiesivätkin. Lapsikin sen tietää.

Toistan itseäni: jos Suomessa luovuttaisiin ajoneuvojen ja kaiken muunkin ryöstöverotuksesta, saisimme elintasomme ja ostovoimamme sille yleiselle länsimaalaiselle tasolle, jossa pystyisimme hankkimaan nykyaikaisia ja vähäpäästöisempiä autoja puhumattakaan muista mukavista asioista sekä siitä, että ylipäänsä ihmisillä olisi suurempi oikeus omiin rahoihinsa ja päätöksiinsä elämästään.

Ei minua haittaisi ajaa hybridi-autolla. Olen parilla sellaisella ajanutkin. Kulutus pysyy pienenä ja kaupungissa ne ovat mukavan äänettömiä kulkupelejä. Maantiekäyttöön vaaditaan toistaiseksi aina polttomoottoria, jotta ajamisessa säilyy tietty järki. Tesla tuonee tähän poikkeuksen, mikäli tarinoihin on uskomista.

Toyota teki Priuksellaan temput ja Prius käsitetäänkin yleismaailmallisesti "ensimmäiseksi hybridiksi", ainakin massatuotannossa. Muut seuraavat perässä japseja tässäkin. Japanilaisten taito tehdä asioita hyvin on hämmästyttänyt minua jo lapsesta asti. Valtion talous kai siellä on kuralla mutta niin se on täälläkin. Ja Pahassa Amerikassakin on melkoiset velat, hyi helkkari sitä Amerikkaa. Miten ne voi niinku elää semmosissa mestoissa. Köyhät kuolee kaduille ja niin edelleen....Kaikki tapetaan ja ammutaan, ja tapetaan. Sarjamurhaaja on joka korttelissa. Kaikki jenkkipoliisisarjat on aidosti dokumentteja, jos ette tienneet.

No, noen kanssa on tottunut elämään ja senkin aiheuttama, paljon peloteltu ennenaikainen kuolema taitaa tavallaan kohdata meitä jokaista.

Mutta sitäpä en tiennyt minäkään, että lumelle laskeutunut noki lämmittää maapalloa ja ilmastoa. Noki pitäisi siis kieltää. Iso ryhmä kyöstejä eri virastoista on pohtinut tätä asiaa (oletettavasti pitkään ja hartaasti). Nimittäin lumelle tai jäälle laskeutunut noki tekee siitä tummempaa, jolloin sulaminen keväällä nopeutuu ja paljas maa alkaa imeä auringon lämpöä. Eikö ole uskomatonta.

Viraston uumenista on kaivettu professori-Markku kertomaan, että
"Suomen kesäaikaisten nokipäästöjen ilmastovaikutus on maailman mitassa promillen luokkaa, mutta lumelle laskeutuvasta noesta Suomi tuottaa jopa prosentin. Nokipäästöjen vähentäminen on nopea ja kustannustehokas toimenpide ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi"

Ota nyt tässä sitten selvää, muuttuuko se ilmasto, lämpeneekö se, kenen takia, minunko, vai onko tulossa jääkausi. Vähemmästäkin sitä ihminen menee sekaisin.

Kai virkansa pitimiksi monenlaista laulua laulaa, enkä ole mikään väittämään akatemiarohvessoorille vastaan, mutta kyllä jotenkin tuntuu, että nyt on ollut Markulla kavereineen aikamoiset mittalaiteistot käytössä, kun on saatu tulokseksi maailman mitassa Suomen noen olevan prosentti kaikesta maailman lumelle laskeutuneesta noesta. Suomalainen noki on laajalle levinnyt tuote!

En muista koskaan nähneeni lumella nokea paitsi teiden varsilla. En. Voi sitä silti siellä olla. Jäin oikein miettimään tätä asiaa.

Varmaa on, että ilmastoraporttien ratkaisu näihinkin ongelmiin on vahva valtio, lisämaksut, muutama nokikyösti ja puun pienpolton sääntely, sille kun ei vielä omaa päästölainsäädäntöä ole.

Nokineuvoksen arvonimeä varmaan jo suunnitellaan.

Hesarissa auennee kohti nokijalanjälkilaskuri.

Montako puuta sinä poltit viime kesänä?

 

2 kommenttia:

  1. "lumelle laskeutuvasta noesta Suomi tuottaa jopa prosentin" - no tottahan se on, että Afrikassa ei nokea lumella näe, vaikka kuinka kamelinmunkkeja polttelis...

    VastaaPoista
  2. Olen minä nähnyt nokea lumella. Taisi olla -73 tammikuussa. Faija poltti jäteöljyä maalipytyssä. Pyydän anteeksi hänen puolestaan. Emme tienneet että olemme syöksemässä maailmaa tuhon tielle. Mihin voin maksaa ja kuinka paljon?

    VastaaPoista