sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Virkakyllikit piparivaakaa kyttäämässä

Uskomattomimmat tarinat löytyvät tosielämästä. Ei tässä maassa sitä ajatellen oikeastaan käsikirjoitettua viihdettä edes tarvita. Virkakyöstit ja -kyllikit tarjoilevat parasta "osaamistaan" meille maakuntia myöten.

Länsi-Savo -lehti tietää kertoa tapauksesta, jossa kaksi virkakyllikkiä on lähtenyt yksissä tuumin, tuoreet viinerit todennäköisesti mielessään, tutkimaan vakavaa vaaka-tapausta. Kahvilayrittäjällä on ymmärrettävästi mennyt kahvit väärään kurkkuun kyllikkien iskuryhmän saapuessa paikalle papereineen, joissa oli sellaisia tehosanoja kuin "vaakadirektiivi", "ehdollinen käyttökielto" ja "rangaistusvaatimus".

Muutaman kerran vuodessa piparien punnitsemiseen käytetty vaaka on nyt julistettu käyttökieltoon, koska siitä puuttuu lainmukaiset merkinnät. Kannattaa lukea tuo uskomaton tarina itse - ja hämmästyä.

Virkakyllikit, jotka tämän tehoiskun tekivät, jatkavat Mäntyharjulla, tai ties missä siellä päin, ikuisesti pitkien vuosilomiensa odottelua ja todennäköisesti uskovat kuluneen sanonnan mukaan "tekevänsä työtä jolla on tarkoitus". Johonkin kai mitään-osaamattomat naiset, ja miehetkin, on laitettava päivähoitoon, ja sitäkin varten meillä on maailman suurimpiin kuuluva julkinen sektori. Harmi vain, että sitä joutuu jokainen oikeissa töissä käyvä tahtomattaan elättämään alati kasvavilla veroilla ja maksuilla.

En muista, olenko koskaan mainostanut varsinaisesti mitään tässä blogissa, mutta jos joskus käyn Mäntyharjulla (täytyy vielä katsoa kartasta missä se on), ostan varmasti pipareita Kahvila Kaneliässästä.

Tämä blogi antaa täyden tukensa virkakyöstien vihan kohteena oleville suomalaisille pienyrittäjille.

3 kommenttia:

  1. Olikohan pikatuomio seurausta siitä, että kahvilayrittäjä ymmärtämättömyyksissään ei tarjonnut lattea ja viinereitä ilmaiseksi arvon virkakyllikeille? Kyllä jokaisen yrittäjän pitäisi ymmärtää että oman yrityksen turvaamiseksi täytyy pitää hyvät välit virkahenkilöihin.

    VastaaPoista
  2. Virkakyösti perustelee:
    "Yli-insinööri Tuomo Valkeapää Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta eli Tukesista huomauttaa, että jos kauppaa käydään painon perusteella, mittausten luotettavuutta pitää valvoa.
    – Jos se on elinkeinotoimintaa, se on näin, sanoo mittauslaitelaki, Valkeapää selventää.

    Poikkeuksia löytyy vain torikaupasta, jossa voidaan käyttää tilavuusmittoja. Säännöt ovat kaikille samoja, oli kaupankäynti vähäistä tai suurta, sillä muuten oltaisiin Valkeapään mukaan tulkintavaikeuksien edessä.

    Vihavaisesta tuntuu, että määräykset kiristyvät, vaikka nykyinen hallitus lupasi purkaa sääntö-Suomea. Valkeapää huomauttaa, ettei laki muutu yhdessä yössä, vaan muutos on pitkä prosessi.
    Hän ei usko, että mittauslaitelaki olisi muutoslistan kärkipäässä, sillä EU:ssa siitä vallitsee yksimielisyys. Hänkin myöntää, että pienimuotoisessa toiminnassa on ongelmaa, mutta järjestelmä toimii ja kuluttajat ovat oppineet ostamaan kilohinnoilla."

    Järjestelmä toimii joo. Kyöstille tosin pykälät ovat tärkeämpiä kuin kohtuuden rajat.

    Tässä kyseisessä tapauksessa näkyy sääntelyn vaikutus alastomimmillaan.

    1. Tehdään EU-direktiivi suurten korporaatioiden lobbareiden ehdoilla
    2. Sovelletaan se kansalliseen lainsäädäntöön.
    3. Suomalainen virkakyösti tulkitsee lakia pilkun päälle.

    Yrittäjän on pakko hankkia TUKES:in sertifioima vaaka -> yrittäjälle tulee lisää kustannuksia ja sertifioitujen vaakojen valmistajat tienaavat.

    Pahimmassa tapauksessa yrittäjä pistää lapun luukulle, koska direktiivien mukainen toiminta ei kannata. Näin kuluttajan ainoa vaihtoehdo on joko tehdä kanelipiparit itse tai ostaa kaupasta lisäaineilla kyllästettyjä ja laadultaan huonompia bulkkipipareita sellofaanipakkauksessa.

    Tuosta kyöstin viimeisestä lausahduksesta käy ilmi se mentaliteetti, millä toimitaan. "järjestelmä toimii ja kuluttajat ovat oppineet ostamaan kilohinnoilla". Kyösti kuitenkin toiminnallaan vähentää kuluttajan valinnanvapautta. Toisaalta kyösti tietää kuluttajan edun paremmin kuin kuluttaja itse.

    VastaaPoista
  3. Tietysti tältäkin olisi vältytty, jos piparinmyyjä olisi myynyt tuotteita kappaleittain. Piparit ovat melko tasan saman painoisia ja grossin hinta on helppo laskea myös grammoissa. Että järkeä myös sinne myyntipäähän.

    VastaaPoista