lauantai 21. joulukuuta 2013

Kaupunki ei ole vihreä nukkumalähiö

... vaan kaupungissa on paljon kaikkea: on hulinaa, autoja, moottoripyöriä, saa fillaroida jos haluaa/mahtuu sekaan/osaa käyttäytyä, kaupunki on kävelijöille, tuopin nostajille, vasemmiston vihaamia ulkomaisia luksustuotteita kaipaaville, shoppailijoille ja ruokailijoille ja vaikkapa lapsille ihmeteltäväksi. Kaikille, jotka haluavat vaihtaa erilaisia hyödykkeitä vapaasti siitä itse päättäen. Ja jos omat rahasi riittävät, voit hankkia kaupungista asunnon itsellesi. Jos eivät riitä, muutat sinne minne lompakkosi kertoo, etkä vaadi muita maksamaan asumistasi kaupungissa.

Siihen ne kaupungin ovat vuosituhansien aikana kehittyneet. Käykää ihmiset ulkomailla, oikeissa kaupungeissa. Suomessa sellaisia ei ole. Ajattele, että maailmassa on kaupunkeja, joihin päästäkseen ihmiset vapaaehtoisesti ovat valmiita maksamaan suuriakin summia lentolipuista. Lontoo, New York, Tokio... ne ovat kaupunkeja.

Kaupunki ei ole vihreä ankea betonilaatikkojen nukkumalähiö, joita koko muu Suomi on täynnä paria Helsingin korttelia lukuunottamatta. Nukkumalähiöiden paras ominaisuus on niistä pois vievä tie. Kaupunki kehittyy "itsestään", sitä ei kehitetä väkivalloin kulloinkin muodissa olevan poliittisen ideologian mielen mukaan aina vaalikauden mittaisesti ja hätäisesti rykäisten. Kaupunki on jotain parempaa, sen muodostavat vapaat ihmiset pitkän ajan kuluessa erilaisia hyödykkeitä vaihtaen. Tämä vaihdanta on mahdollistettava hyvillä kulkuyhteyksillä. Sellaisia eivät ole kusisen hitaat raitiovaunut tai myyttinen "julkinen liikenne", jota käyttäjät eivät edes itse maksa vaan pakottavat muut osallistumaan sen kuluihin. Ja koska maksajat eivät mielellään sen käyttöön siirry, on tämä ihanuus pakotettava heille vaikeuttamalla muita, ihmisten itsensä valitsemia liikkumismuotoja.

Tämän hienon asian tai ainakin osan siitä on joku Helsingissä ymmärtänyt ja viritellyt rakennuskiellon koskien myymälä-, liike- ja toimitilojen muuttamista asuinkäyttöön, aina vuoteen 2018 asti.

Tämä on oikein. Kerrankin.

Kauppalehti tietää, että
"Asian esittelijänä toimivan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän mukaan rakennuskielto on tarpeellinen, jotta ennen yleiskaavan voimaantuloa voitaisiin turvata kantakaupungin säilyminen rakenteeltaan monipuolisena ja elävänä kaupunkiympäristönä."

Ja juuri näinhän asia on: monipuolinen ja elävä. Ei siis vihreä ja kuollut.

Penttilä on  SDP:n jäsen, joten kyllähän tämä yllätys on. Mutta katsotaan ensin miten asian käy.

Viheriäiset haluavat tunkea joka nurkan täyteen betonibunkkereitaan, Helsingissä tuskin säästettäisiin edes paria kuppilaa enempää jos oikeamieliset pääsisivät päättämään. Niissä unelmissa raitiovaunu kolisi aution lähiön kaduilla ja olisi hiljaista kuin hautausmaalla vappuaatton iltana.

Kuva

Jeesusristus näitä vihreitä visioita....

Onneksi kuitenkin
Penttilän mukaan kantakaupungin rakenne monipuolisine toimintoineen ja alueen vetovoimatekijä sekä yritysten että asukkaiden näkökulmasta. Kivijalkamyymälät muodostavat hänen mukaansa olennaisen osan kantakaupunkia.

Huonointa tässä on, että tämä on vasta esitys ja kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenet ovat lähes kaikki vasemmistolaisia, joten ei hyvältä näytä. Tämä "luontopuolue" on kaatamassa joka hemmetin metsikköä täältä, saadakseen asuntoja tilalle. Ei, en minä näistä kaupunkimetsistä välitä, pusikkoa Suomessa riittää. Metsien tilalle vaan pitää rakentaa parkkipaikkoja ja moottoriteitä. Keskuspuistosta voi aloittaa. Se vie kätevästi suoraan Helsingin ytimeen.

Helsingistä on tehtävä kaupunki jonne voi, ja haluaa, tulla kauempaakin. Lisää hyväkuntoisia teitä, ilmaista pysäköintiä, kauppoja ja palveluita. Vähemmän kameravalvontaa, kyttäystä ja paikannusjärjestelmiä. Enemmän elämää.

Siitä se lähtee.

Vihreät nukkukoon hiilineutraalisti eko-koloissaan jossain muualla.

Tai miettikää jokainen joulun aikana milloin olette viimeksi käyneet jossain nukkumalähiössä. Niin, en minäkään ole koskaan tai ainakan vuosiin käynyt Mäntsälässä (no siellä en ole käynyt kyllä ikinä), Suurperlossa, Kivenlahdessa tai Martinlaaksossa.....

Ei niissä ole mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti