maanantai 1. huhtikuuta 2013

Trikookiitäjä

Kevään heittäessä talven niskalenkillä muistojen osastolle alkavat muuttavien lajien laumat saapua myös Suomeen. Yksi näistä lajeista on trikookiitäjä (Spandexia rapidae).

Kuva

Koko ja ulkonäkö


Lajin tuntomerkkihin kuuluvat kireät trikoot, jotka pullottavat haaroista. Perustuntomerkkeihin on luettava myös taisteluhanskat, virtaviivainen kypärä sekä erityisen värikkäät ajopaidat. Uroksia näkyy enemmän kuin naaraita. Kooltaan kiitäjä on usein hoikka ja melko lihaksikas. Naaraista on hyvin vähän havaintoja.

Elinympäristö ja elintavat


Laji pesii runsaslukuisimpana Etelä-Suomessa mutta onpa rohkeimpia yksilöitä tavattu aina pohjoista Suomea myöten.

Trikookiitäjän tunnistaa yleensä keskivertoa arvokkaammasta kulkupelistä, jonka hinta voi nousta tuhansiin euroihin. On esitetty teorioita, joiden mukaan kulkupelin arvo korreloi ajonopeuden ja ennakoivan ajotavan kanssa niitä vähentäen.

Luonne


Erikoistapauksen suhteessa muihin muuttaviin lajeihin trikookiitäjästä tekee sen erikoinen luonne. Tiellä tavattaessa ja suorituksen keskeytyessä kiitäjä on usein vihainen, joskus jopa aggressiivisuuteen asti. Tämä ei koske kuitenkaan jokaista lajin yksilöä. Usein aggressiivisuus ilmenee suusanallisena palautteena lajityypille kilpahenkisen suorituksen katketessa muiden tielläliikkujien läsnäoloon. Jotkut lajin edustajat käyttävät värikkäitä ajolaseja, joiden epäillään helpottavan metsästystä saaliin suojavärien tehon laskiessa lasien läpi katsottaessa.

Talvehtiminen


Trikookiitäjä ei talvehdi Suomessa. On kuitenkin raportoitu tapauksia, joissa yksittäiset lajin edustajat ovat metsästäneet talviasuihin pukeutuneena muita tielläliikkujia. Talvisin lajin aikuiset yksilöt ovat toistuvasti ajaneet jalkakäytävillä etenkin pääkaupunkiseudulla, usein huomattavan suurin ajonopeuksin. Erikoisvarusteena on raportuitu akkukäyttöisiä LED-ajovaloja, joiden kiilat pyyhkivät maastoa talven pimeydessä saalista etsien. Talvella metsästyksen keskeytyessä lajin urokset saattavat olla vaarallisia ympäristölle.

Lajin tulevaisuus


On ennustettu, että kiitäjien määrä Euroopassa on pienoisessa nousussa tällä vuosikymmenellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti