torstai 28. helmikuuta 2013

Hymyile, elät fasc....

Yksi viime vuosien erikoisimpia mutta samalla pelottavimpia Valtontakoneiston tempauksia ovat OIVA-tarrat. Pelottavaa siitä tekee se tosiasia, että valvonnalla on tapana kiristyä aina pikkuhiljaa ja salakavalasti. Kaikki tietenkin tapahtuu Sinun omaksi parhaaksesi.

Tietäen sen, miten nykyaikana pelkästään media tai sosiaalinen media voi käytännössä tuhota (tai nostaa menestykseen, ansiotta tai ansiosta )vaikkapa ravintolan tai oikeastaan minkä tahansa muunkin yrityksen varsin nopeasti niin halutessaan, on erikoista, ettei ihmisille itselleen voida antaa vastuuta tästäkään asiasta vaan tarvitaan ikkunoihin teippejä. Mitä niihin seuraavaksi laitetaan? Valkoisella maalilla teksti "YRITTÄJÄ"?

Tämä lasten leikkejä muistuttava hassunhauska hymiötouhu laajenee kaikkiin elintarvikealan yritykseen vuoteen 2015 mennessä.

Evira, jonka henkilöstöstä 81,8 prosenttia on naisia on vajaan kahdeksansadan (727 vuonna 2011) virkamiehen voimin suojaamassa sinua. Toivottavasti tunnet olosi turvalliseksi.

Samat henkilöt suojasivat sinua myös tehokkaasti esimerkiksi hevosenlihalta täysin turvallisissa elintarvikkeissa sekä monelta muulta pelottavalta uhalta.

Ja suojaavat jatkossakin, mikäli tämä tarratätien armeija aikoo tarroittaa jatkuvalla kierrolla Suomessa toivat arviolta kymmenettuhannet OIVA-tarrojen kohteena olevat yritykset ja niiden ovenpielet. Kun EVIRAN toimintamenot olivat jo vuonna 2009 noin 60 miljoonaa euroa kuka jaksaa uskoa että tästä ainakaan leikkaamaan lähdettäisiin. Tarvitaan lisää tarratäteja, lisää valvontaa, lisää rahaa.

Jääkaapissani oli tällä viikolla pilaantunutta jauhelihaa, tunnustan.

Koska saan asuntoni oveen OIVA-tarran?

Kuva

4 kommenttia:

  1. Koska kaikessa toiminnassa - jopa Eviran virkamiehille - sattuu ja tapahtuu virheitä, niin innolla odotan, mitä tapahtuu kun johonkin lounasravintolaan lyödään väärin perustein tuollainen surunaama. Siinä on yrittäjän ura katkolla, jos joku hullu näinä päivinä vielä lounasravintolaa viitsii pyörittää.

    VastaaPoista
  2. No sepä se. En nyt ihan heti löytänyt tietoa siitä kauanko yksi tarra on voimassa. Käykö tarratäti kerran viikossa vai kerran vuodessa tarroittamassa oven.
    Entä kun on kaksi lounaspaikkaa vierekkäin. Toinen on OIVA-luokitus 1 ja vain vähän jaksaa virnistää. Tekeekö asiakas päätöksen tarran perusteella. Veikkaan että moni tekee. Entä jos tarran repii irti... ehkä on tarratarkastajia sakotusoikeuksilla. Yhtäkaikki: lisää valvontaa, viranomaisia, veroja ja maksuja ynnä yleistä kyykytystä. Pelkästään Helsingin alueella tarvitaan tuhansia tarroja... entä maanlaajuisesti vuonna 2015.

    Jos tässä on sama meininki kuin muissa terveystarkastuksista niin "asiakas", eli se lounaspaikka, saa laskun tarratädin käynnistä.
    Tässä vaiheessa on syytä epäillä että tarroitus maksaa.

    Mutta tähänkin pelleilyyn suomalaiset suostuivat ihan itse.
    Ehkä viesti onkin: älä yritä ansaita rahaa elintarvikkeilla vaan syö kiltisti einestä kotona. Se kun on sitä turvallista ja testattua, ja etenkin tarkasti valvottua.

    VastaaPoista
  3. Tekeekö asiakas päätöksen tarran perusteella.

    Kyllä tekee. Kävin eilen Arabianrannan kiinalaisessa lounaalla, ja siellä avoimesta akkunasta näki kun kiinalainen mies kuori porkkanaa kyökissä. Vihanneksia varten tulisi olla oma käsittelytila, jollainen olikin ennen keittiöissä, mutta kun nykyisin ravintolat ostavat teollisuudesta valmiiksi käsiteltyinä kaiken, niin harvassa keittiössä on enää erillistä huonetta kasviksille.

    Vaikka Evira sivuillaan jeesustelee, että sen valvonnan takia kaikki on paremmin kuin ennen, niin minua ei lainkaan huolettanut tuo kiinalainen porkkanan kuoriminen.

    VastaaPoista
  4. Juuri näin. Paljoakaan ei liioitella jos todetaan että suomalaisista ravintoloista ja "ravintoloista" oikeastaan kaikki käyttävät pakasteita, puolivalmisteita tai erilaisia eineksiä ja pusseista ja purnukoista tulevia aineksia. Ne, jotka vielä itse valmistavat jotain ovat hyvin, hyvin harvassa ja niitä löytyy lähinnä Helsingin keskustasta.

    Kaikenmaailman rossot ja mitä näitä on... Jengi ei sitä samaa pakastepizzaa kotiinsa ostaisi mutta maksaa siitä miettimättä ns. ravintolassa 15 euroa ja ottaa kyytipojaksi kuuden euron hintaista bulkkilageria.
    "käytiin ulkona syömässä".

    Kiinalaiset ravintolat, pizzamestat, mitä näitä on purkkeja ja pusseja aukovia intiannepalilaisia, Ne ovat sitten jo oma lukunsa. Tieto lisää tuskaa tässäkin asiassa.

    Arabian kiinalaisessa olen kerran käynyt. Siellä oli jokin annos jota en muissa paikoissa ole Helsingissä nähnyt, ja oli se ihan hyväkin.
    Muutenhan noissa mestoissa onkin sentin tarkkuudella samat listat ja hinnat, ja varmaan sama omistajakin suurimmassa osassa. Kalliossakin joka korttelissa kohta yks tai kaks paikkaa. Tervettä meininkiä.

    Lyhyesti todettakoon että valvonnalle on tässä asiassa sellainen etnosuodatin olemassa. Se vähän joustaa säännöissä.

    VastaaPoista