perjantai 29. maaliskuuta 2013

Paljonko on paljon

Pääsiäisen aikaan on suotavaa pohdiskella asioita. Vuosien mittaan olen silloin tällöin ajatellut paljonko toimeentulotuella itseasiassa tienaa. Kuinka tuottoisaa on toimettomuus? En tunne ketään alan ihmistä, joten en oikein voi kysyäkään  aiheesta keneltäkään luotettavalta asiantuntijalta. Kun vuosikausia puskee töissä, ei näitä asioita tule ajateltua oikeastaan hetkeäkään.

Sattumalta tänään uutisoidaan aiheesta ainakin Taloussanomissa ja MTV3:ssa. Helsingissäkin toimeentulotuki on nähtävästi jo monen pääasiallinen "uravalinta".

Asia on minulle käytännössä täysin tuntematon mutta alkaa yhä enemmän vaikuttaa siltä, että nettotulot toimeentulotukialalla ovat reilusti yli 1000 euroa kuukaudessa.  Perusosa 477 euroa vastaa sekin monen työläisen viikon bruttopalkkaa.

Lisäksi kiinnostavia kohteita ovat ainakin:

Perusosan lisäksi voidaan toimeentulotukea myöntää seuraaviin menoihin:

• kohtuulliset asumismenot, joita ovat vuokra, vesi, lämmitys, yhtiövastike ja asuntolainan korko
• kohtuulliset sähkö- ja kaasulaskut
• kohtuulliset kotivakuutuslaskut
• hyväksyttävät potilasmaksut
• lääkkeet, jotka julkisen terveydenhuollon lääkäri on määrännyt sairaudenhoitoon
• välttämättömät silmälasit
• lasten päivähoitomenot maksettua kuittia vastaan
• välttämättömät muuttokustannukset
• välttämättömät hautausmenot
• välttämättömät työmatkamenot ja työssäkäyntikulut.

Tässä laskuja maksaessani huomaan, että oikeastaan joku muu voisi maksaa nämä laskut. Houkuttelevaltahan se kuulostaa. Leppoistaminen on kai muutenkin muodikasta. Kohtuullinen on siitä hauska sana, että se tarkoittaa itse kullekin monesti hieman erilaista kohtuullisuutta. Kohtuulliset asumismenot voivat nähtävästi olla 1300 euroa kuukaudessa. No mitäpä siihen vastaan sanomaan. Tämä työtätekevän elämä on pitkälti jatkuvaa veronmaksua, joten leppoistamalla pystyisin vähentämään sitäkin riesaa tuntuvasti.

Tässähän alkaa "alanvaihtaja" tulla siihen tulokseen, että toimeentulotuki eri muotoineen vastaa helposti parin tuhannen euron kuukausituloja. Eihän se huono palkka ole ollenkaan, jos kuukausittainen työmäärä jää muutaman lomakkeen täyttöön.

Työn filosofia on kiinnostavaa sekin. Vaikutti yhtenä päivänä siltä, että alla olevan kuvan mies oli omatoimisesti siivoamassa Helsingin katuja. Minkäänlaista työasua ei miehellä ollut. Lenkkarit, farkut ja talvitakki päällä. Käsineitäkään ei näkynyt.

Tosielämän esimerkillinen vihreä luonnonsuojelija, kuka tietää. Eipä voi kuin hattua nostaa. Tästä oppia ottakoot ne, jotka heittävät autonikkunasta roskia ulos. Moista typerää tapaa näkee aivan jatkuvasti. Kuvan mies on taukotupakkansa ansainnut.

2013-03-27_13-10-24_437

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti